| Autor |
Wiadomość |
| < Media w Polsce i nie tylko... ~ Misja w TVP według dyr. Pawlaka |
|
Wysłany:
Pon Kwi 28, 2008 8:07 pm
|
|
|
|
|
Z dzisiejszej Gazety Wyborczej "Dlaczego popularne "Duże dzieci" znikają z TVP.
W skrócie: jeden ze sztandarowych programów "misyjnych" TVP znika z ramówki. W pierszym kroku program, który gromiadził 4 ml widzów i cieszył się 36% udziałem w widowni został przesunięty na pasmo konkurujące z "Tańcem z gwiazdami" i "Ranczem". W drugim okazało się (cóż za zaskoczenie) że oglądalność spadła o blisko połowę, co jak rozumiem, stało się przyczyną usunięcia Dużych dzieci z ramówki. Twórcy programu (Wojciech Mann) o jednym i odrugim dowiedzieli się na korytarzu. Ten przykład dobrze obrazuje jak traktuje się "misję" w TVP.
Rekord absurdu bije w tym samym materiale dyrektor Pawlak mówiąc:
- TVP traktuje się w sposób intencjonalnie zły. "Gwiazdy tańczą na lodzie" jest także programem misyjnym, bo przecież zachęca do nauki jazdy na łyżwach. To zła wola mediów, którzy zrobili mu gębę. I polityków, którzy ślinią się, by dobrać się do TVP. A my będziemy robić takie formaty, po których wszystkim opadnie szczęka!
Panie dyrektorze. Już Pan nie musi - mnie szczęka już opadła. |
|
|
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Pią Paź 10, 2008 8:45 am
|
|
|
|
|
"Język w mediach sięga dna, a takie rzeczy powinny być karane z całą surowością" - powiedział Kochanowski. Przypomnijmy, że chodzi o piątkowy program "Gwiazdy tańczą na lodzie" (pierwszy z nowej serii), w którym między prowadzącą Justyną Steczkowską, jurorami: Dodą i Tomaszem Jacykowem oraz uczestniczkami programu: Jolą Rutowicz i Gosią Andrzejewicz doszło do kontrowersyjnej wymiany zdań. "Język w mediach, nie tylko publicznych, sięga dna. Zjawisko chamienia języka jest coraz częstsze. Czy ja mam się na to zgadzać? Nie" - stwierdził rzecznik.
TVP emituje program od września 2007 r. Show jest przedstawiany przez władze TVP jako program misyjny. „Widowisko «Gwiazdy tańczą na lodzie » zachęca do nauki jazdy na łyżwach. To media ze złej woli dorobiły mu gębę. I politycy, którzy ślinią się, by dobrać się do TVP. A my będziemy robić takie formaty, po których wszystkim opadnie szczęka!” - mówił „Gazecie” dyrektor „Dwójki” Wojciech Pawlak, a przed startem najnowszej edycji programu tłumaczył jeszcze: „Żyjemy w czasach telewizji masowej, medium bazującym - nie chcę powiedzieć, że na niskich gustach - ale na gustach popularnych. Rzeczy wyszukane kończą się w telewizji porażką”.
Tak jak dyrektor Pawlak obiecał tak zrobił. Szczęki wszystkim opadły. Gwiazdy tańczą na lodzie" jako program misyjny to wyjątkowy przykład hipokryzji TVP.
jb |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) |
|