Forum www.bierzynski.pl Strona Główna

Jakub Bierzyński

Witam na forum !
Zapraszam do dyskusji.

Autor Wiadomość
<  Media w Polsce i nie tylko...   ~  Czy telewizja jest nadal zbyt tania?
jb
PostWysłany: Sro Kwi 09, 2008 1:30 pm  Odpowiedz z cytatem

Wydaje się, że zgodnie z moimi przewidywaniami z przed miesiąca, kurz powoli opada. TVN jako jedyna stacja podniósł istotnie ceny w kwietniu, na fali marcowej gorączki i ..... został z ponad 10% inventory w ręku. To jest paradoks, że pod koniec całego cyrku przerzucania zleceń, bukowania i dobukowywania, nadbukingu i redukcjach nie sprzedana została stacja odnosząca ostatnio największe sukcesy w oglądalnościach i "jakości" widowni dla reklamodawców. Przedstawiciele działu sprzedaży twierdzą, że to efekt zamierzony, że nie chcą sprzedawać całości inwentory "za wszelką cenę". Moim skromnym zdaniem robią dobrą minę do złej gry. 10% nie sprzedanych czasów w kwietniu to blisko 10 ml złotych strat. Ta kwota zysku przed podatkiem podlega finansowej dźwigni na giełdzie, w skali 5-8 krotnego przebicia w cenie akcji. To dawałoby uszczuplenie majątku akcjonariuszy za blisko 60 ml złotych. Z tego co wiem, właściciele tej giełdowej spółki umieją liczyć swoje pieniądze i robią to bardzo skutecznie. Doszło do sytuacji ciekawej - w szczycie sezonu, w najdroższej stacji nie sprzedane zostały topowe pozycje, które można było kupić w mocno przecenionym w stosunku do cen cennikowych pakiecie. Bardzo jestem ciekaw, jak zareagowali na to klienci kupujący znacznie drożej ten sam czas 2 tygodnie wcześniej. Myślę, także, że po wielu miesiącach gorączki stała się rzecz przełomowa, wylał się kubeł zimnej wody na rozgorączkowane głowy niektórych dyrektorów sprzedaży - rynek pokazał, że nie jest z gumy, nie sprzedano całości oferty w top sezonie. Po raz pierwszy od długiego czasu.
Nie spodziewam się podwyżek ani obniżek CPP w Polsacie i TVP. Jak widać te stacje dość dobrze estymują wartość swej oferty i pojemność rynku. Ciekaw jestem bardzo z jaką ofertą na maj wystąpi TVN? Czy rzeczywiście pogodzi się ze stratą przychodów w skali 10%? Czy nastąpi redukcja cen w TVNie? Jeśli tak to w jakiej skali? Parę dni dzieli nas od otwarcia sprzedaży na maj. Bardzo jestem ciekaw cenników TVNu. Po drugie interesujące jest co zrobią domy mediowe? Czy pomni doświadczenia z kwietnia nie podejmą wojny nerwów z TVNem czekając na pakiety w ostatniej chwili? Jeśli tak, stacja ta może stać się ofiarą własnej chciwości. Sprzedawać pakiet w sezonie, na rynku objętym gorączką, przy takim sukcesie programowym to może być naprawdę dobra lekcja pokory. Mam nadzieję.
Pozdrawiam
jb

p.s. jako ilustrację załączam link do analizy trendów oglądalności stacji.

http://ogladalnosc.macroscope.pl/
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
torus
PostWysłany: Sro Kwi 09, 2008 9:18 pm  Odpowiedz z cytatem
Gość

No nie wiem. W kwietniu TVP lekko opuscilo ceny cennikowe zgodnie z predykcjami nizszego popytu.
Cennik na maj wyglada na podobny jak miesiac temu, czyli zakladajac spadki ogladalnosci CPP wzrosnie i chyba slusznie.

Obawiam sie ze w maju sytuacja wroci do 100% sell-outow.
Powrót do góry
jb
PostWysłany: Pią Kwi 11, 2008 9:12 pm  Odpowiedz z cytatem

Chyba jednak nie. TVN jednak odleciało. W poniedziałek opublikuję szacunki zasobów wobec wyraźnej podwyżki w stosunku do kwietnia. Do zobaczenia w poniedzałek. Wygląda na to, że jednak kupimy coś w pakietach w TVNie. Zaczyna się prawdziwa wojna nerwów. Ciekawe, "milionerzy" przy tym to dziecinna prawka Smile
jb
Powrót do góry
jb
PostWysłany: Wto Kwi 15, 2008 9:40 am  Odpowiedz z cytatem

Średnia cena bloku w kwietniu jest w wyższa TVNie o 8%. Mój dział analiz szacuje spadek oglądalności w maju względem kwietnia na kolejne 8%. Do daje szacowany wzrost CPP w TVNie o 15%. Myślę, że już w kwietniu osiągnęliśmy sufit. Dalszy wzrost kosztów w tej stacji może oznaczać tylko jedno - wzrost nie sprzedanego inventory. Co ciekawe jest to wzrost znacznie wyższy niż zapowiadany przez biuro sprzedaży. Według zapowiedzi ze stycznia indeks maja do kwietnia miał wynosić 4-6%.
Moim zdaniem, to polityka nierozsądna. Nawet wziąwszy pod uwagę podwyżki w TVP wynoszące 6% brutto co daje około 13% CPP. Indeks maja 2007 do maja 2008 dla TVP wynosi (według danych AGB) zero. Ta sama wartość dla TVN to 30%. Jestem przekonany, że stacja ta nie sprzeda 15-20% swoich zasobów na maj.
Ciekaw jestem kto ma na tyle silne nerwy, żeby poczekać na pakiet?
Powrót do góry
jb
PostWysłany: Czw Kwi 17, 2008 11:36 am  Odpowiedz z cytatem

Najbardziej frustrująca jest niepewność. Nie jesteśmy w stanie klientom zaplanować budżetów na jesieni, bo w tej chwili nie wiadomo, co komu do głowy strzeli. Jak widać na przykładzie maja w TVNie nawet racjonalne podejście może mijać się z praktyką stacji. TVN obok TVP to prawdziwy mistrz suspensu. W lutym zapowiedzieli monstrualne podwyżki. Potem zaskoczyli rynek podwyżkami w mocno zredukowanej skali. Po nie sprzedaniu 11% w kwietniu, podnoszą nadal w maju pomimo tego, że na początku roku przewidywali podobny poziom cen. Dom wariatów. W efekcie TVP i TVN są o kilkanaście procent droższe niż w zapowiedziach z grudnia. Jedyną stacją, która konsekwentnie, nie oglądając się na innych realizuje politykę sprzedażową zgodnie z zapowiedziami jest Polsat.
Myślę, że Maćkowi taka strategia się bardzo opłaci. W czasach chaosu, wiarygodność i przewidywalność partnera jest dobrem cennym i jak widać na z złączonym przypadku nader rzadkim.
Powrót do góry
torus
PostWysłany: Czw Kwi 17, 2008 8:27 pm  Odpowiedz z cytatem
Gość

No coz... temat cost per pointow stal sie niezla zagadka - z tym sie zgadzam calkowicie. Co ciekawe klienci jakos ze spokojem przyjmuja te niepewnosc - nie ma spektakularnych przetargow, widac takze rozumieja sytuacje na rynku.

Co do polityki TVP, TVN i Polsatu. Postawa Polsatu jest konsekwenta - to prawda, tylko czy nie wynika to przypadkiem z niezbyt trafionego programmingu? Jak tu podnosic ceny przy tak slabych wynikach?
Chociaz moze breaki mieliby krotsze wtedy.

Z kolei TVN - ma wolne zasoby = utracone zyski.
Ale czy dla nas taka sytuacja nie jest korzystniejsza?
Do tego dobrze pracujaca ramowka.

TVP - wybrali to co najgorsze z obu komercyjnych anten - wrozsty i slaba ramowka, ale oni maja (jeszcze) abonament Wink
Powrót do góry
jb
PostWysłany: Pią Kwi 18, 2008 4:38 pm  Odpowiedz z cytatem

Torusie, nie zgadzam się z Tobą w 2 kwestiach. Po pierwsze nie sprzedane zasoby TVNu to sytuacja nie korzystna biorąc pod uwagę chaos na rynku. Nie wiadomo, czy i ile kupować jaką metodą (pakiet? cennik?). W efekcie mamy wojnę nerwów i pływanie budżetów w czasie ze stacji do stacji.
Po drugie moja hipoteza na temat braku przetargów jest inna. Nie wynika to ze zrozumienia rynku a wręcz odwrotnie, z zaskoczenia. Nie wiadomo jak taki przetarg zorganizować i o co domy mediowe w jego trakcie pytać. Skoro pytanie o gwarancje cen straciło sens, trudno jest porównać koszty proponowane przez poszczególnych oferentów bo stanowią one jedynie koncert pobożnych życzeń. Audytorzy także wydają się zaskoczeni rozwojem sytuacji. Myślę, że worek z przetargami się rozwiąże gdy sytuacja na rynku telewizyjnym trochę się ustabilizuje. Przewiduje, że będziemy mieli bardzo pracowity koniec roku.
Powrót do góry
torus
PostWysłany: Pią Kwi 18, 2008 9:22 pm  Odpowiedz z cytatem
Gość

Panie Kubo, co do przetargow - zgoda. Moze mam zbyt wyidealizowane myslenie mowiac o zrozumieniu. Moze faktycznie to zaskoczenie. W kwestii audytu sie zgadzam w 100% - pewnie tworza nowa wersje tabelki Wink

Co do stacji - sam nie wiem... z jednej strony zgadzam sie, ze brak przewidywalnosci jest zly, ale czy Polsat ze 100% selloutem jest lepszy? Czy moge miec pewnosc realizacji pakietow (jesli bede mial taki pomysl na realizacje kampanii). Czy moja reklama na -nastym miejscu w bloku ma jeszcze sens (nie mowie o ogladalnosci)?

Sadze ze caly rynek stanal na glowie i chyba nikt nie wie czego sie spodziewac - wojna nerwow i testowanie sie nazwzajem.

A do tego Euro + olimpiada za pasem... bedzie sie dzialo!

Milego weekendu!
Powrót do góry
jb
PostWysłany: Pią Kwi 25, 2008 6:56 pm  Odpowiedz z cytatem

Wracając do głównego wątku. Wydawało się, że trudno na tym rynku upchnąć jeszcze więcej. Ale proszę. Przy okazji przygotowywania materiałów do kolejnego felietonu policzyłem stopień sprzedaży czasu reklamowego w poszczegónych stacjach. W pierwszym kwartale Polsat upchnął jeszcze 30% więcej niż rok temu. To chyba zasługa nowego systemu do zarządzania ramówką, który wdrażają od roku i, jak widać, w końcu się udało. Analiza wypełniania poszczególnych pasm pokazuje, że stacja jest na prawdę pełna. Praktycznie nie można znaleść godziny bez 12 minut reklam.
W TVP podobnie. Jedynka sprzedaje o 13 a dwójka o 19% więcej minut w blokach reklamowych. Ciekawe jak oni to upchneli skoro już w zeszłym roku ponieśli limit sprzedaży o 40%.
Na tym tle TVN wypada blado z 5% zwyżką oferowanych zasobów.
Ciekawe, jeszcze niedawno wydawało się, że gęściej być już nie może. A jednak.
Powrót do góry
torus
PostWysłany: Czw Maj 01, 2008 3:09 pm  Odpowiedz z cytatem
Gość

Niestety (?) sie udalo upchnac wiecej. Widac to takze w liczbie reklam w bloku - Polsat wygrywa, ale to chyba nie jest powod do chwaly.
Mniejszy przyrost TVNu moze tez byc zasluga wzrostu ogladalnosci tej stacji - niestety bije to w Polsat, ktoremu zasoby raczej sie zmniejszyly i 'goni' 100%+ sell-outem.
Powrót do góry
jb
PostWysłany: Czw Cze 12, 2008 3:27 pm  Odpowiedz z cytatem

Jak tu cokolwiek przewidywać? Euro świetnie buduje oglądalość Polsatu. TVN i TVP traci udziały. TVN już w mau nie sprzedał blisko 10% zasobów a tu niespodzianka.
Polsat realnie obniża CPP i to o 33%
TVP podnosi o 10%
TVN podnosi o 13%

To daje następujące wskaźniki inflacji w czerwcu (2007/2008)
Polsat 8%
TVP 11%
TVN 65%

Bądź tu mądry i pisz wiersze....
Powrót do góry
torus
PostWysłany: Sro Cze 18, 2008 10:05 pm  Odpowiedz z cytatem
Gość

To prawda ze pozycja Polsatu wzrosla, ale co ciekawe TVP go przebilo 2x - jednak Opole bylo lepsze niz Euro.
A poza tym ogladalnosc ogladalnoscia - na efekty finansowe sie nie przeklada.
Zgodnie z dzisiejszymi "wm" przychod z reklam to 50mln. Od tego rabaty... troche "krotko" jak na kase zaplacona za transmisje.
Powrót do góry
jb
PostWysłany: Pon Sie 18, 2008 10:08 pm  Odpowiedz z cytatem

Po sprawozdaniu giełdowym TVN obraz się potwierdza:
wzrost przychodów o 34%
wzrost cen o 51%
spadek sprzedaży zasobów o 10%
Wzrost udziału sprzedaży cennika z 18% w pierwszej połowie zeszłego roku do 83% w tym roku.
Pogratulować.
Aczkolwiek wydaje mi się, że lepiej by było dla TVN i rynku reklamy sprzedać więcej o 10% i nie podnosić cen aż tak wysoko. 51% wzrostu to szok dla klientów. Obawiam się, że w przyszłym roku dość drastycznie zweryfikują oni swoje budżety reklamowe po pierwsze na niekorzyść TVN po drugie na niekorzyść telewizji ogółem.
Zbyt szybko Panowie, zbyt szybko.
jb
Powrót do góry
jb
PostWysłany: Czw Sie 21, 2008 10:40 am  Odpowiedz z cytatem

Polsat Media otworzył sprzedaż czasu reklamowego na wrzesień br. Średnio o ok. 50 proc. wzrośnie CPP netto w Polsacie w stosunku do września ub.r., będzie to największa dotychczasowa podwyżka w tej stacji w 2008 r. - Duża korekta wynika ze skali popytu na czas reklamowy. Chcemy zapewnić cenę równowagi, a tym samym możliwość realizacji celów komunikacyjnych klientów - mówi Stanisław Janowski, dyrektor zarządzający Polsat Media. Dynamika na poziomie 50 proc. wiąże się też z poziomem ubiegłorocznych cen i agresywną polityką stacji we wrześniu 2008 r.
Polsat otworzył sprzedaż na wrzesień jako ostatnia z głównych stacji. W TVN, gdzie sprzedaż cennika ruszyła kilka dni temu wprowadzono 50-proc. podwyżkę cennika (nominalny wzrost), stacja nie podała planowanego wzrostu CPP netto. W TVP wzrost CPP netto wyniesie według założeń biura reklamy tej stacji minimum 10 proc. (JN)

Moim skromnym zdaniem przegieli. Po takiej podwyżce klienci się zbuntują i podejmą decyzję o ryzyku kupienia pakietów. Chyba nie mamy już nic do stracenia.
Powrót do góry
templariusz
PostWysłany: Pią Sie 22, 2008 8:56 am  Odpowiedz z cytatem

A według moich zawszewpunktwiozących predykcji wzrost cpp ratecardowego do września:

TVP + 20% (na AGB, na OBOPie może być koło 10% tak jak piszą)
TVN + 60%
Polsat + 70%

No, ale te cyfry po trochu biorą się z tego że w zeszłym roku mieliśmy wyjątkowo tanii wrzesień np. w polsacie.

A pamiętam w marcu chyba strzeliłem na forum MiM że średnia inflacja wyniesie co najmniej 35% to mnie towarszystwo wyśmiało że nigdy w życiu tyle nie podniosąWink

A, no, ale pamiętajmy jednakowoż że koło 6-8% inflacji na AGB bierze się ze zmian w panelu, czyli to w jakiejś części inflacja wyłącznie "wirtualna"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Strona 2 z 3
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Forum www.bierzynski.pl Strona Główna  ~  Media w Polsce i nie tylko...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu

Skocz do: