| Autor |
Wiadomość |
| < Media w Polsce i nie tylko... ~ Czy telewizja jest nadal zbyt tania? |
|
Wysłany:
Sro Kwi 09, 2008 1:30 pm
|
|
|
|
|
Wydaje się, że zgodnie z moimi przewidywaniami z przed miesiąca, kurz powoli opada. TVN jako jedyna stacja podniósł istotnie ceny w kwietniu, na fali marcowej gorączki i ..... został z ponad 10% inventory w ręku. To jest paradoks, że pod koniec całego cyrku przerzucania zleceń, bukowania i dobukowywania, nadbukingu i redukcjach nie sprzedana została stacja odnosząca ostatnio największe sukcesy w oglądalnościach i "jakości" widowni dla reklamodawców. Przedstawiciele działu sprzedaży twierdzą, że to efekt zamierzony, że nie chcą sprzedawać całości inwentory "za wszelką cenę". Moim skromnym zdaniem robią dobrą minę do złej gry. 10% nie sprzedanych czasów w kwietniu to blisko 10 ml złotych strat. Ta kwota zysku przed podatkiem podlega finansowej dźwigni na giełdzie, w skali 5-8 krotnego przebicia w cenie akcji. To dawałoby uszczuplenie majątku akcjonariuszy za blisko 60 ml złotych. Z tego co wiem, właściciele tej giełdowej spółki umieją liczyć swoje pieniądze i robią to bardzo skutecznie. Doszło do sytuacji ciekawej - w szczycie sezonu, w najdroższej stacji nie sprzedane zostały topowe pozycje, które można było kupić w mocno przecenionym w stosunku do cen cennikowych pakiecie. Bardzo jestem ciekaw, jak zareagowali na to klienci kupujący znacznie drożej ten sam czas 2 tygodnie wcześniej. Myślę, także, że po wielu miesiącach gorączki stała się rzecz przełomowa, wylał się kubeł zimnej wody na rozgorączkowane głowy niektórych dyrektorów sprzedaży - rynek pokazał, że nie jest z gumy, nie sprzedano całości oferty w top sezonie. Po raz pierwszy od długiego czasu.
Nie spodziewam się podwyżek ani obniżek CPP w Polsacie i TVP. Jak widać te stacje dość dobrze estymują wartość swej oferty i pojemność rynku. Ciekaw jestem bardzo z jaką ofertą na maj wystąpi TVN? Czy rzeczywiście pogodzi się ze stratą przychodów w skali 10%? Czy nastąpi redukcja cen w TVNie? Jeśli tak to w jakiej skali? Parę dni dzieli nas od otwarcia sprzedaży na maj. Bardzo jestem ciekaw cenników TVNu. Po drugie interesujące jest co zrobią domy mediowe? Czy pomni doświadczenia z kwietnia nie podejmą wojny nerwów z TVNem czekając na pakiety w ostatniej chwili? Jeśli tak, stacja ta może stać się ofiarą własnej chciwości. Sprzedawać pakiet w sezonie, na rynku objętym gorączką, przy takim sukcesie programowym to może być naprawdę dobra lekcja pokory. Mam nadzieję.
Pozdrawiam
jb
p.s. jako ilustrację załączam link do analizy trendów oglądalności stacji.
http://ogladalnosc.macroscope.pl/ |
|
|
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Sro Kwi 09, 2008 9:18 pm
|
|
|
|
|
No nie wiem. W kwietniu TVP lekko opuscilo ceny cennikowe zgodnie z predykcjami nizszego popytu.
Cennik na maj wyglada na podobny jak miesiac temu, czyli zakladajac spadki ogladalnosci CPP wzrosnie i chyba slusznie.
Obawiam sie ze w maju sytuacja wroci do 100% sell-outow. |
|
|
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Pią Kwi 11, 2008 9:12 pm
|
|
|
|
|
Chyba jednak nie. TVN jednak odleciało. W poniedziałek opublikuję szacunki zasobów wobec wyraźnej podwyżki w stosunku do kwietnia. Do zobaczenia w poniedzałek. Wygląda na to, że jednak kupimy coś w pakietach w TVNie. Zaczyna się prawdziwa wojna nerwów. Ciekawe, "milionerzy" przy tym to dziecinna prawka
jb |
|
|
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Wto Kwi 15, 2008 9:40 am
|
|
|
|
|
Średnia cena bloku w kwietniu jest w wyższa TVNie o 8%. Mój dział analiz szacuje spadek oglądalności w maju względem kwietnia na kolejne 8%. Do daje szacowany wzrost CPP w TVNie o 15%. Myślę, że już w kwietniu osiągnęliśmy sufit. Dalszy wzrost kosztów w tej stacji może oznaczać tylko jedno - wzrost nie sprzedanego inventory. Co ciekawe jest to wzrost znacznie wyższy niż zapowiadany przez biuro sprzedaży. Według zapowiedzi ze stycznia indeks maja do kwietnia miał wynosić 4-6%.
Moim zdaniem, to polityka nierozsądna. Nawet wziąwszy pod uwagę podwyżki w TVP wynoszące 6% brutto co daje około 13% CPP. Indeks maja 2007 do maja 2008 dla TVP wynosi (według danych AGB) zero. Ta sama wartość dla TVN to 30%. Jestem przekonany, że stacja ta nie sprzeda 15-20% swoich zasobów na maj.
Ciekaw jestem kto ma na tyle silne nerwy, żeby poczekać na pakiet? |
|
|
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Czw Kwi 17, 2008 11:36 am
|
|
|
|
|
Najbardziej frustrująca jest niepewność. Nie jesteśmy w stanie klientom zaplanować budżetów na jesieni, bo w tej chwili nie wiadomo, co komu do głowy strzeli. Jak widać na przykładzie maja w TVNie nawet racjonalne podejście może mijać się z praktyką stacji. TVN obok TVP to prawdziwy mistrz suspensu. W lutym zapowiedzieli monstrualne podwyżki. Potem zaskoczyli rynek podwyżkami w mocno zredukowanej skali. Po nie sprzedaniu 11% w kwietniu, podnoszą nadal w maju pomimo tego, że na początku roku przewidywali podobny poziom cen. Dom wariatów. W efekcie TVP i TVN są o kilkanaście procent droższe niż w zapowiedziach z grudnia. Jedyną stacją, która konsekwentnie, nie oglądając się na innych realizuje politykę sprzedażową zgodnie z zapowiedziami jest Polsat.
Myślę, że Maćkowi taka strategia się bardzo opłaci. W czasach chaosu, wiarygodność i przewidywalność partnera jest dobrem cennym i jak widać na z złączonym przypadku nader rzadkim. |
|
|
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Czw Kwi 17, 2008 8:27 pm
|
|
|
|
|
No coz... temat cost per pointow stal sie niezla zagadka - z tym sie zgadzam calkowicie. Co ciekawe klienci jakos ze spokojem przyjmuja te niepewnosc - nie ma spektakularnych przetargow, widac takze rozumieja sytuacje na rynku.
Co do polityki TVP, TVN i Polsatu. Postawa Polsatu jest konsekwenta - to prawda, tylko czy nie wynika to przypadkiem z niezbyt trafionego programmingu? Jak tu podnosic ceny przy tak slabych wynikach?
Chociaz moze breaki mieliby krotsze wtedy.
Z kolei TVN - ma wolne zasoby = utracone zyski.
Ale czy dla nas taka sytuacja nie jest korzystniejsza?
Do tego dobrze pracujaca ramowka.
TVP - wybrali to co najgorsze z obu komercyjnych anten - wrozsty i slaba ramowka, ale oni maja (jeszcze) abonament  |
|
|
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Pią Kwi 18, 2008 4:38 pm
|
|
|
|
|
Torusie, nie zgadzam się z Tobą w 2 kwestiach. Po pierwsze nie sprzedane zasoby TVNu to sytuacja nie korzystna biorąc pod uwagę chaos na rynku. Nie wiadomo, czy i ile kupować jaką metodą (pakiet? cennik?). W efekcie mamy wojnę nerwów i pływanie budżetów w czasie ze stacji do stacji.
Po drugie moja hipoteza na temat braku przetargów jest inna. Nie wynika to ze zrozumienia rynku a wręcz odwrotnie, z zaskoczenia. Nie wiadomo jak taki przetarg zorganizować i o co domy mediowe w jego trakcie pytać. Skoro pytanie o gwarancje cen straciło sens, trudno jest porównać koszty proponowane przez poszczególnych oferentów bo stanowią one jedynie koncert pobożnych życzeń. Audytorzy także wydają się zaskoczeni rozwojem sytuacji. Myślę, że worek z przetargami się rozwiąże gdy sytuacja na rynku telewizyjnym trochę się ustabilizuje. Przewiduje, że będziemy mieli bardzo pracowity koniec roku. |
|
|
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Pią Kwi 18, 2008 9:22 pm
|
|
|
|
|
Panie Kubo, co do przetargow - zgoda. Moze mam zbyt wyidealizowane myslenie mowiac o zrozumieniu. Moze faktycznie to zaskoczenie. W kwestii audytu sie zgadzam w 100% - pewnie tworza nowa wersje tabelki
Co do stacji - sam nie wiem... z jednej strony zgadzam sie, ze brak przewidywalnosci jest zly, ale czy Polsat ze 100% selloutem jest lepszy? Czy moge miec pewnosc realizacji pakietow (jesli bede mial taki pomysl na realizacje kampanii). Czy moja reklama na -nastym miejscu w bloku ma jeszcze sens (nie mowie o ogladalnosci)?
Sadze ze caly rynek stanal na glowie i chyba nikt nie wie czego sie spodziewac - wojna nerwow i testowanie sie nazwzajem.
A do tego Euro + olimpiada za pasem... bedzie sie dzialo!
Milego weekendu! |
|
|
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Pią Kwi 25, 2008 6:56 pm
|
|
|
|
|
Wracając do głównego wątku. Wydawało się, że trudno na tym rynku upchnąć jeszcze więcej. Ale proszę. Przy okazji przygotowywania materiałów do kolejnego felietonu policzyłem stopień sprzedaży czasu reklamowego w poszczegónych stacjach. W pierwszym kwartale Polsat upchnął jeszcze 30% więcej niż rok temu. To chyba zasługa nowego systemu do zarządzania ramówką, który wdrażają od roku i, jak widać, w końcu się udało. Analiza wypełniania poszczególnych pasm pokazuje, że stacja jest na prawdę pełna. Praktycznie nie można znaleść godziny bez 12 minut reklam.
W TVP podobnie. Jedynka sprzedaje o 13 a dwójka o 19% więcej minut w blokach reklamowych. Ciekawe jak oni to upchneli skoro już w zeszłym roku ponieśli limit sprzedaży o 40%.
Na tym tle TVN wypada blado z 5% zwyżką oferowanych zasobów.
Ciekawe, jeszcze niedawno wydawało się, że gęściej być już nie może. A jednak. |
|
|
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Czw Maj 01, 2008 3:09 pm
|
|
|
|
|
Niestety (?) sie udalo upchnac wiecej. Widac to takze w liczbie reklam w bloku - Polsat wygrywa, ale to chyba nie jest powod do chwaly.
Mniejszy przyrost TVNu moze tez byc zasluga wzrostu ogladalnosci tej stacji - niestety bije to w Polsat, ktoremu zasoby raczej sie zmniejszyly i 'goni' 100%+ sell-outem. |
|
|
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Czw Cze 12, 2008 3:27 pm
|
|
|
|
|
Jak tu cokolwiek przewidywać? Euro świetnie buduje oglądalość Polsatu. TVN i TVP traci udziały. TVN już w mau nie sprzedał blisko 10% zasobów a tu niespodzianka.
Polsat realnie obniża CPP i to o 33%
TVP podnosi o 10%
TVN podnosi o 13%
To daje następujące wskaźniki inflacji w czerwcu (2007/2008)
Polsat 8%
TVP 11%
TVN 65%
Bądź tu mądry i pisz wiersze.... |
|
|
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Sro Cze 18, 2008 10:05 pm
|
|
|
|
|
To prawda ze pozycja Polsatu wzrosla, ale co ciekawe TVP go przebilo 2x - jednak Opole bylo lepsze niz Euro.
A poza tym ogladalnosc ogladalnoscia - na efekty finansowe sie nie przeklada.
Zgodnie z dzisiejszymi "wm" przychod z reklam to 50mln. Od tego rabaty... troche "krotko" jak na kase zaplacona za transmisje. |
|
|
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Pon Sie 18, 2008 10:08 pm
|
|
|
|
|
Po sprawozdaniu giełdowym TVN obraz się potwierdza:
wzrost przychodów o 34%
wzrost cen o 51%
spadek sprzedaży zasobów o 10%
Wzrost udziału sprzedaży cennika z 18% w pierwszej połowie zeszłego roku do 83% w tym roku.
Pogratulować.
Aczkolwiek wydaje mi się, że lepiej by było dla TVN i rynku reklamy sprzedać więcej o 10% i nie podnosić cen aż tak wysoko. 51% wzrostu to szok dla klientów. Obawiam się, że w przyszłym roku dość drastycznie zweryfikują oni swoje budżety reklamowe po pierwsze na niekorzyść TVN po drugie na niekorzyść telewizji ogółem.
Zbyt szybko Panowie, zbyt szybko.
jb |
|
|
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Czw Sie 21, 2008 10:40 am
|
|
|
|
|
Polsat Media otworzył sprzedaż czasu reklamowego na wrzesień br. Średnio o ok. 50 proc. wzrośnie CPP netto w Polsacie w stosunku do września ub.r., będzie to największa dotychczasowa podwyżka w tej stacji w 2008 r. - Duża korekta wynika ze skali popytu na czas reklamowy. Chcemy zapewnić cenę równowagi, a tym samym możliwość realizacji celów komunikacyjnych klientów - mówi Stanisław Janowski, dyrektor zarządzający Polsat Media. Dynamika na poziomie 50 proc. wiąże się też z poziomem ubiegłorocznych cen i agresywną polityką stacji we wrześniu 2008 r.
Polsat otworzył sprzedaż na wrzesień jako ostatnia z głównych stacji. W TVN, gdzie sprzedaż cennika ruszyła kilka dni temu wprowadzono 50-proc. podwyżkę cennika (nominalny wzrost), stacja nie podała planowanego wzrostu CPP netto. W TVP wzrost CPP netto wyniesie według założeń biura reklamy tej stacji minimum 10 proc. (JN)
Moim skromnym zdaniem przegieli. Po takiej podwyżce klienci się zbuntują i podejmą decyzję o ryzyku kupienia pakietów. Chyba nie mamy już nic do stracenia. |
|
|
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Pią Sie 22, 2008 8:56 am
|
|
|
|
|
A według moich zawszewpunktwiozących predykcji wzrost cpp ratecardowego do września:
TVP + 20% (na AGB, na OBOPie może być koło 10% tak jak piszą)
TVN + 60%
Polsat + 70%
No, ale te cyfry po trochu biorą się z tego że w zeszłym roku mieliśmy wyjątkowo tanii wrzesień np. w polsacie.
A pamiętam w marcu chyba strzeliłem na forum MiM że średnia inflacja wyniesie co najmniej 35% to mnie towarszystwo wyśmiało że nigdy w życiu tyle nie podniosą
A, no, ale pamiętajmy jednakowoż że koło 6-8% inflacji na AGB bierze się ze zmian w panelu, czyli to w jakiejś części inflacja wyłącznie "wirtualna" |
|
|
|
|
|
 |
|